Лиляна Исапова „Творчеството е самият живот“

Днес на гости ми е една усмихната и енергична дама. Това е Лиляна Исапова, по-известна в социалните мрежи като Catalina Balthazar. Тя е постоянно усмихната  и е успяла е да запази детското в себе си. Достойна е за възхищение, защото е пълна с идеи, творчеството струи от нея. Лили работи на свободна практика и съчетава различни и разнообразни дейности, разбира се – творчески. Запознайте се с нея!

Здравей, Лили! Ти си човек, от който творчеството струи. Пълна си с идеи. Ще ни разкажеш ли с какво точно се занимаваш?

Занимавам се с графичен дизайн от 5-6 години, като работя на свободна практика от септември 2016г. Основно изработвам лого дизайн, дизайн на банери, брошури, флаери, етикети, визитки и др. Отскоро (от около почти година) изработвам и щампи за тениски и суичъри. Занимавам се и с онлайн маркетинг. Пиша рекламни текстове, интересувам се от СЕО оптимизация и уеб дизайн, правила съм дизайни на уеб сайтове, измислям слогани… Изработвам един графичен рекламен продукт в цялостен вид, като задължително целя да съдържа в себе си конкретно послание и внушение. Комбинирам творчески подход, съвременна психология и множество идейни концепции, с модерен дизайн. Дизайнът е моя страст, сама се запалих по него и смея да твърдя, че съм самоук артист. Повечето ми клиенти са от София и работя дистанционно по проекти. Странно е, че по-големите фирми делят идеята и изработката, като за идеята залагат на криейтив, а за изработката търсят дизайнер. И се питам, ако един дизайнер не е криейтив, какъв дизайнер е той?!

Мисленето ми е основно насочено към това каква идея трябва да има една реклама, нейната насоченост и внушение, независимо дали става въпрос за онлайн реклама или за печатна реклама. Това е изкуство и психология събрани на едно място, като и двете неща се променят постоянно. Хората израстват духовно и обикновените методи за реклама вече не им действат. Не можеш да им кажеш: „Виж това е евтино, спести пари, купи“ и да очакваш, че някой ще купи. Това важеше преди. Сега потребителят ще се почувства подценен и обиден от подобно отношение, дори да не му се дават много пари, пак няма да иска някой да го кара да се чувства беден.

От друга страна и изкуството не е това, което беше – Интернет пространството е препълнено с реклами, същото важи и за улицата – билбордове и рекламни табели ни пресрещат на всяка крачка. Сетивата ни са визуално пренаситени. Рекламата трябва да е ярка, идейна и различна, за да й се обърне внимание. Все по-трудно става да впечатлиш съвременния потребител, има все повече условия, все повече „Ако“, няма подсъзнание, а всичко се усеща директно на съзнателно ниво – кажи на някой „недей“ и той няма да купи, както си мислиш (защото всички знаем, че за подсъзнанието няма „Не“), а ще реши „Този нещо се опитва да ме измами, да ме накара да купя, като ме отказва, но аз вече не се връзвам на този номер…“ Колкото е по-трудно, толкова по-интересно става за мен, но е важен и клиентът – тоест поръчителят на дизайна. Обичам да работя с интелигентни клиенти. Рядко обаче попадам на такива.

С какви мотиви са авторските щампи на тениските, които изработваш?

С най-различни. Като цяло каквото ми хрумне. Имам серия, в която са заложени мотиви от древните цивилизации на инките и маите (богове, бит и култура), които обаче са така оформени и подредени като композиция и елементи, че създават едно ново модно излъчване, доближаващо се до дрехите на световноизвестните марки, като едновременно с това е съвсем неповторимо. Имам и серия за тийнейджъри/ки със секси манга момичета, мъжки тениски на различни теми, Amami серия за всички влюбени. Търся за всекиго да има по нещо, но тепърва ще разработвам още много мои идеи. Ще има от всичко.


Какво дете беше?

Ненормално, и още съм. Не влизам в никакви рамки. Не обичам рамките, дори не ми харесва да се определям като пол, защото това пак създава ограничения. Движех винаги с момчетата, биех се, катерих се по дърветата, имах много приятели и приятелки, които често канех вкъщи. Родителите ми никога не знаеха какво правя наистина. Рисувах много, записвах се на най-различни курсове, всяка година бях в нов клас, бях почти отличничка, но никога – напълно. Говорех много в час, половината учители ме обичаха, другата половина – хич. Непостоянна и пълна с щури идеи, по които повличах всички край мен. Винаги измислях някаква глупост и успявах да убедя другите да участват в нея.

Имах и много обожатели, но нехаех за мъжкото внимание, даже често ми идваше в повече и се дразнех. Никога не съм позволявала това да ми подхранва самочувствието, защото външността малко или много е даденост и не намирам в нея някаква особено важна уникалност. Красиви жени под път и над път, и всяка – със своя красота. Обичам красивите жени, но тези, на които вътрешната красота е изписана и на лицето, те имат една невинност, свежест и младост в очите си, независимо от възрастта – това за мен е красота, а не манекенския вид. Както винаги се отвлякох от темата… Като цяло не съм се променила от дете особено много в същността си…

Кои са твоите източници на вдъхновение?

Не мога да определя. Това е най-голямата загадка за мен – откъде идва вдъхновението?! Сякаш идва по-скоро от моментното състояние на душата, а не от външни източници.  Идва от смеха, от общуването с приятни за мен хора, от любовта, от природата, която също е любов. За мен любовта е любов към целия свят – няма друго, няма друга любов. Не можеш да обичаш един и да не обичаш друг. Или обичаш или не обичаш никого, като цяло. Така е и с вдъхновението – има го, когато има любов към всичко.

Как си представяш живота си без творчество? Можеш ли да си го представиш?

Ами не. За мен творчеството е във всичко. Обичам да снимам, да пиша стихотворения (имам собствен поетичен блог), да танцувам, да продавам, да се разхождам, да се наслаждавам на слънцето, да пея фалшиво и т.н. – във всяко нещо, в което има някаква динамика влагам творчество, всяка не монотонна дейност за мен е творчество. Творчеството е самият живот, няма живот без творчество.

Какво е за теб щастието?

Да съм свободна да изразявам себе си, във всички възможни форми и проявления, и лоши и добри, да се срещам и запознавам с най-различни хора, да общувам, да творя, да опитвам и правя нови неща, които не съм правила до момента, да се предизвиквам, да преодолявам страховете си, да се променям.

Над какви проекти работиш в момента?

В момента се занимавам с един сайт, който е цяла нова социална мрежа с много благородна идея, като замисъл и подготвям представянето му в интернет, като графичен изглед. Но темата е деликатна и още не искам да го разгласявам.

Leave a Reply

Your email address will not be published.